Saturday, December 17, 2011

Wanita Terkecil di Dunia...

 tak larat nak angkat

Inilah dia remaja yang kini menjadi wanita yang terkecil di dunia dengan ketinggian 59.7 sm, dari India... Si Kecil Iyoti Amge yang genap 18 tahun semalam, sudah berjaya memenuhi impian besarnya - menjadi wanita terkecil, di dunia. Remaja setinggi 59.7 sentimeter dan mempunyai berat badan lima kilogram jer, berjaya merampas ‘takhta’ itu daripada seorang wanita Amerika Syarikat, Brigette Jordan yang mempunyai ketinggian 60.96 sentimeter.

Dengan gembira, Iyoti berkata, “Sudah menjadi impian saya sejak beberapa tahun untuk dikenali sebagai wanita terkecil dunia. Sekarang saya tidak perlu menunggu lama lagi!”Semalam, wakil dari Rekod Dunia Guinness mengukur beliau dan secara rasmi isytiharkannya sebagai wanita paling kecil di dunia. Dia menyambut hari jadinya dengan sebuah kek yang hampir sama besar dengan tubuhnya.
jap, sedang mengukur tuh...alahai comei cam patung barby jer..

Iyoti dari Nagpur India, mengalami penyakit kerdil dinamakan ‘achondroplasia’ yang menyekat pertumbuhan sejak usianya satu tahun. Masalah pertumbuhan menyebabkan tulangnya rapuh dan menyebabkan dia memerlukan penjagaan untuk seumur hidupnya. Tetapi, Iyoti yang juga seorang pelakon baru tidak akan membiarkan masalah kesihatannya menghalang dia daripada berlakon dalam dua filem Bollywood tahun depan. Katanya, “Saya mahu buatkan orang gembira.” Dia mahu dilayan seperti gadis remaja lain. Dia gemar bersolek dan keluar membeli belah bersama rakan-rakannya.

p/s : perbezaan antara mereka yang berjaya dengan yang lain bukanlah kerana kekurangan kekuatan atau ilmu, tetapi lebih kepada kekurangan kesungguhan dan kemahuan

No comments: