Saturday, December 17, 2011

Selepas pernah berada di penjara selama enam tahun


KUALA LUMPUR, 15 Dis — Selepas pernah berada di penjara selama enam tahun, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertekad akan terus berjuang demi keadilan tidak kisah bakal keputusan kes liwat, yang akan diumumkan 9 Januari depan.“Ia tidak berbeza, di penjara ataupun di luar, saya akan berjuang untuk keadilan,” kata beliau kepada pemberita di kompleks mahkamah Jalan Duta di sini, di akhir sesi penggulungan kes peringkat pembelaan, tengah hari ini.

Ketua Pembangkang ini menambah, beliau pernah melalui kehidupan di penjara dan mendapati ia bukan sesuatu yang sukar untuk dilalui. Anwar (gambar), bekas timbalan perdana menteri, telah dikenakan hukuman penjara atas kesalahan liwat dan salah guna kuasa selepas dipecat pada 1998. Beliau dibebaskan pada 2004. Bagaimanapun pemimpin berusia 64 tahun ini berkata kenyataan beliau tidak harus dianggap sebagai satu kekalahan.

“Ia bukan satu persoalan secara sukarela mahu ke penjara. Untuk apa sebab? Sebab saya memutuskan untuk tidak menyertai semula Umno, sebab saya memutuskan untuk melawan mereka atas sifat rasis dan dasar-dasar tidak adil mereka?” katanya...

P/s....
Menjadi manusia yang di sukai, Sahal bin Saad berkata, pada suatu masa, seorang lelaki datang bertemu Nabi Muhammad saw dan berkata, "Wahai Rasulullah, tlg terangkan 1 perbuatan yang apabila saya lakukan, Allah dan manusia kasih kepada saya".Nabi Muhammad bersabda,
"Apabila kamu mengambil nikmat dunia sekadar keperluan sahaja, Allah kasih kepada kamu. Apabila kamu menahan diri daripada meminta apa yang ada di tangan manusia, pasti manusia kasih kapadamu".
(Riwayat Imam Nawawi)

No comments: