Thursday, November 3, 2011

Wau..Hebatnya Dia nih...!!


 gambar tak de kaitan.. sekadar hiasan jer huhu...

   *****

sekadar cerita..
Ada seorang Professor yang tinggi IQ serta berjaya dalam bidangnya mahu membuat kajian tentang air laut. Satu pagi, Professor itu menumpang sebuah sampan di jeti berdekatan. Pendayung sampan itu seorang Pakcik tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian. Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit. Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, "Hmmm. Hari nak hujan."

"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan. "Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" Tanya Professor itu. "Hampir semur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas. "Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi. "Ya". "Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" Tanya Professor itu.  Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu." Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. "Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.  Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala. "Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu. Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pednayung sampan." Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.

Selang beberapa minit kemudian, hujan turun dengan lebat beserta angin kuat maka sampan itu melambung terkena ombak lalu terbalik.  Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya, "Kamu tahu berenang??? " Professor itu menggelengkan kepala.. "Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 % nyawa kamu." Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai berdekatan...

~~> p/s : ** Sekiranya kita mempunyai IQ yang tinggi belum tentu ia boleh menjamin kehidupan sepenuhnya. Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu  perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita anggap kurang berjaya itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin kurang berjaya dalam bidang yang tidak ada kaitan dengan kerjayanya, tetapi "HEBAT" dalam bidang yang diceburi... (*_*)

No comments: